Het Belang van Correcte ADAS Kalibratie voor Veilige Rit

Het Belang van Correcte ADAS Kalibratie voor Veilige Rit

Bij Car Key nemen we veiligheid serieus, vooral als het gaat om de geavanceerde technologieën in moderne voertuigen. Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) zijn ontworpen om bestuurders te helpen en de veiligheid op de weg te verbeteren. Deze systemen omvatten functies zoals Adaptive Cruise Control, Lane Departure Warning, en Automatic Emergency Braking. Het is essentieel dat deze systemen correct worden gekalibreerd om ervoor te zorgen dat ze naar behoren functioneren.

Wat is ADAS?

ADAS, oftewel Advanced Driver Assistance Systems, is een verzamelnaam voor technologieën die bestuurders helpen tijdens het rijden en parkeren. Deze systemen maken gebruik van sensoren, camera’s en andere technologieën om obstakels en potentieel gevaar te detecteren en hierop te reageren. ADAS draagt bij aan de verkeersveiligheid door menselijke fouten te minimaliseren, wat helpt om het aantal verkeersongevallen te verminderen.

Waarom is Kalibratie Zo Belangrijk?

Het kalibreren van ADAS-systemen is van cruciaal belang omdat zelfs kleine afwijkingen in de sensoren of camera's grote gevolgen kunnen hebben voor de werking van het systeem. Onjuiste kalibratie kan leiden tot verkeerde metingen, foutieve waarschuwingen en zelfs het falen van het systeem in kritieke situaties. Dit kan resulteren in onveilige rijomstandigheden voor zowel de bestuurder als andere weggebruikers.

Wanneer is Kalibratie Noodzakelijk?

Kalibratie van ADAS-systemen is noodzakelijk in verschillende situaties:
- Vervanging van ADAS-sensoren: Wanneer een camera, radar of andere sensor wordt vervangen, moet het systeem opnieuw worden gekalibreerd om ervoor te zorgen dat het correct functioneert.
- Na reparaties: Als er reparaties zijn uitgevoerd die invloed hebben op het ADAS-systeem, zoals het vervangen van een voorruit of bumper, is kalibratie nodig.
- Na een ongeval: Wanneer een voertuig betrokken is geweest bij een ongeval, kan de positie of oriëntatie van de ADAS-componenten veranderen, wat kalibratie vereist.
- Bij foutmeldingen: Als het ADAS-systeem een foutmelding geeft, kan kalibratie nodig zijn om het probleem op te lossen.
- Periodieke controle: Het wordt aanbevolen om het ADAS-systeem minimaal eens per jaar te laten controleren en indien nodig te kalibreren. Dit helpt om problemen vroegtijdig op te sporen en te verhelpen.

Verschillende Soorten ADAS die We Kalibreren

Bij Car Key kunnen we diverse ADAS-systemen kalibreren, waaronder:
- Adaptive Cruise Control (ACC) Radar en LiDaR
- Lane Departure Warning (LDW) en Lane Keep Assist (LKA)
- Blind Spot Detection (BSD) en Rear Cross Traffic Alert (RCTA)
- Rearview Camera
- Surround View System
- Night Vision

Onze Werkwijze

Bij Car Key wissen we niet zomaar foutcodes of schakelen storingslampjes uit zonder het onderliggende probleem op te lossen. Wij geloven in grondige, correcte kalibratie volgens de serviceprocedures van de fabrikant, zodat elk voertuig weer veilig de weg op kan. Ons motto is dan ook: "Gewist is niet gekalibreerd."

Meer Informatie

ADAS is een belangrijk hulpmiddel om de veiligheid op de weg te verbeteren. Daarom is het van groot belang dat deze systemen goed functioneren en correct zijn gekalibreerd. Heeft u vragen over ADAS of de kalibratie daarvan? Neem dan gerust contact met ons op. We staan klaar om u te helpen en ervoor te zorgen dat uw voertuig veilig en betrouwbaar is.

Bij Car Key zetten we ons in voor de hoogste kwaliteit en veiligheid. Vertrouw op ons voor uw autosleutels, elektronische reparaties en de kalibratie van geavanceerde rijhulpsystemen.

Terug naar blog